Când te gândești la Malaezia, probabil că nu o vezi ca pe o destinație de vacanță de top. De ce? În primul rând, pentru că nu ai niciun prieten care să fi fost acolo și să te fi zgândărit cu poze spectaculoase și povești care să-ți dea instant FOMO. În al doilea rând, pentru că marile agenții de turism nu au promovat-o intens pentru turiștii români.

Bali? Deja fiecare influencer „fumează” Bali, cu toate avantajele și neajunsurile sale (inclusiv cele gastronomice). Phuket, Thailanda? Aproape că e mai ușor să găsești printre turiștii români pe cineva care n-a fost la Lacul Bicaz decât pe cineva care n-a bifat Phuket. Maldive? Check. Toate aceste locuri sunt destinații comerciale, pe care agențiile le-au împins în față și pe care publicul le-a îmbrățișat.

Dar noi căutăm mereu locuri altfel. Și anul acesta, Pikasea a extras din joben un wildcard: Malaezia.

Nu, nu ne-a plătit guvernul malaezian să o promovăm – nu suntem chiar influenceri de calibru  – dar suntem avizi să descoperim locuri și experiențe nemaivăzute, care să vă gâdile sufletele în cel mai plăcut mod posibil.

Malaezia – O experiență în sine

După aproape 10 zile de explorare intensivă, Malaezia ne-a confirmat un lucru: fiecare țară asiatică este o experiență unică și trebuie abordată cu răbdare, deschidere și curiozitate.

Traseul nostru a cuprins un mix cel puțin interesant de locații și experiențe:

🔹 Kuala Lumpur – Capitala vibrantă, despre care avem un articol separat
🔹 Penang – Un mix cultural fascinant, cu influențe istorice și artă stradală
🔹 Insula Langkawi – Relaxare pură, sporturi nautice și peisaje de vis

Ce trebuie să știi înainte să pleci în Malaezia?

  1. Costuri & Monedă

Prețurile pentru cazare, raportate la standardul asiatic pe care îl țintim, sunt puțin mai mari decât în Vietnam sau Thailanda. Partea bună? Paritatea cu RON este destul de ok, așa că nu vei avea mari provocări legate de conversie.

  1. Reguli & Cultură

Malaezia este o țară preponderent musulmană, iar respectul față de religie este esențial. Ce înseamnă asta pentru turiști? Well, simplu, alcoolul și fumatul sunt disponibile doar în spații foarte specific delimitate. Pe insule, atmosfera este mai relaxată, iar în Langkawi, datorită statutului de paradis fiscal, găsești băuturi la prețuri mai prietenoase.

  1. Bucătăria Malaeziană – Love or Hate?

Mixtura culturală influențează puternic stilurile de viață și diversitatea culinară. Din păcate (sau din fericire?), pentru gustul nostru, nu a reușit să detroneze bucătăria thailandeză. Dar suntem deschiși la surprize!

Tip util – bea doar apă îmbuteliată și alege cu grijă restaurantele – am respectat această regulă și n-am avut nicio aventură medicală neprevăzută.

Ce am făcut în fiecare loc?

📍 Penang – tradiție, graffiti și recorduri mondiale

Dacă Kuala Lumpur este un oraș al zgârie-norilor, Penang este un oraș eclectic, unde trecutul și prezentul se îmbină spectaculos, cu câteva regiuni reprezentative, protejate de către UNESCO. 

Ce vei găsi aici:

  • comunități locale ce s-au dezvoltat in cătunele construite pe apa și străduțele abundente, care reunesc intrigant cultura locală tradițională cu arta stradală și graffiti
  • Escape Penang – Parcul de distracții care deține 4 recorduri mondiale:

✔ Cel mai lung zip-line
✔ Cel mai lung water tube (peste 1200 m)
✔ Cel mai lung traseu de coborâre cu colac
✔ Cea mai mare găleată de apă care te va inunda periodic

⚠️ Atenție! Măsurile de siguranță din parcul de distracții sunt… discutabile. Ochiul critic al unui părinte european ar vedea multe scăpări care la noi n-ar trece de nicio autorizație. 

📍 Insula Langkawi – relaxare & aventură

Insula Langkawi a venit la fix, la finalul experientei noastre de căutători descoperitori de nestemate, pentru că picioarele noastre ușor epuizate ne-au mulțumit pentru porția de relaxare de pe plaje sau de la piscină

🔹 Cum te deplasezi?
🚗 Grab (Uber-ul asiatic) – extrem de accesibil (10-15 lei per cursă)
🚙 Mașină închiriată (dar ai grijă – se circulă pe partea stângă!)

🔹 Ce poți face pe insulă?

✔ Sporturi nautice & plaje izolate
✔ Podul suspendat & gondola panoramică (peste 600 m altitudine)
✔ Ferma de crocodili – unde poți vedea o bestie de peste 4 metri
✔ Excursie cu barca într-o insulă protejată – Recif de corali + sute de pești colorați

⚠️ Tips importante:

☀️ Loțiune cu SPF maxim & haine cu protecție UV – Soarele e nemilos!
🎟️ Rezervă biletele din timp – Accesul în rezervație este limitat.

Când să mergi în Malaezia?

Ține cont că, în luna februarie, dupa ora 16.00-17.00, natura își cere drepturile și vă răcorește (greu dar eficient) cu o ploaie generoasă. Totuși, fiți siguri că nu va strica prea mult programul zilnic de explorare. In eagala masură, anumite regiuni sunt afectate de anotimpul musonic iar pe anumite insule, nu puteți ajunge decât pe cont propriu (cam totul e închis). Insula Langkawi este o alegere sigura în această perioadă.

Siguranța în Malaezia

Deși inițial am fost activați de toate „alarmele” de pe forumuri și site-urile internaționale, Malaezia este o destinație sigură, atât timp cât:

✔ Respecți cultura locală
✔ Urmezi reguli de bun-simț (ex. grijă la zonele aglomerate)
✔ Alegi cazare & activități de încredere

Merită Malaezia?

Răspunsul depinde de tine. Este o destinație potrivită pentru călătorii versatili, adaptabili, dornici să exploreze și să se lase surprinși.

Dacă te regăsești în această descriere… Hai în vacanță! 

Hai în vacanță! Trust me, it’s fabulous!